اگر صاحب سایتی هستید احتمالا برای برندسازی و افزایش فروش به دنبال بستر مناسب برای تبلیغات هستید تا مخاطبان ورودی به وب سایت خود را افزایش دهید. در میان تعداد زیادی از روشهای تبلیغاتی کدام بستر را باید انتخاب کنید تا مخاطبان بالقوه جذب سایت شما شوند؟ بی شک استفاده از تبلیغات گوگل باعث میشود با کمترین هزینه بیشترین تعداد مشتریان ممکن را جذب کنید. گوگل ادز یک بستر پرقدرت تبلیغات آنلاین است که توسط خود گوگل پشتیبانی میشود و این امکان را به شما میدهد که بتوانید به ازای پرداخت هزینه در نتایج گوگل، بالاتر از رقبای خود قرار بگیرید. با ما همراه باشید تا با ساز و کارهای گوگل ادز آشنا شویم.
گوگل ادز چیست؟
گوگل ادز یا همان تبلیغات گوگل، یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که برای تبلیغات در موتور جستجوی گوگل و سایر محیط های همکار گوگل از جمله گوگل پلی مورد استفاده قرار میگیرد. شما در واقع تبلیغاتتان را در بستر های مختلف اینترنتی به صورت هدفمند انجام میدهید که همین باعث محبوبیت گوگل ادز شده است.
به طور کلی نتایج جستجوها به دو بخش نتایج ارگانیک و نتایج پولی یا تبلیغاتی تقسیم میشوند. نتایج ارگانیک آن دسته از وب سایتهایی هستند که با استفاده از تکنیکهای سئو در نتایج گوگل رتبه گرفته باشند؛ اما نوع دیگری از نتایج، نتایج پولی هستند که احتمالا شما هم در هنگام جستجوی عبارات مدنظر خود با آن ها مواجه شدهاید؛ یعنی همان نتایجی که در کنار آن ها کلمهی آگهی یا ad وجود دارد.
تاریخچه گوگل ادز
ایده ایجاد بستر تبلیغاتی گوگل ادوردز 2 سال پس از تاسیس موتور جستجوی گوگل، یعنی در اکتبر سال 2000، به منظور دیده شدن وبسایت ها شکل گرفت. تبلیغات گوگل در اوایل شروع فعالیت، همانند تمامی روشهای تبلیغاتی رایج و معمول به این صورت بود که در قبال دریافت هزینهی تبلیغات ماهیانه، متنی ثابت را به کاربرانش نمایش میداد. البته در ابتدا گوگل با قول تبلیغات رایگان شروع به فعالیت کرد اما در ادامه به قول خود پایبند نبود. گوگل در سالهای بعد سعی در تکامل سرویس تبلیغاتی خود داشت که در سال 2002 مفهومی تحت عنوان PPC را به میان آورد که تحولی بزرگ در عرصهی تبلیغاتش ایجاد کرد. در این روش هزینهی تبلیغات بر اساس کلیک کاربران روی تبلیغ بود. سیر تکاملی همچنان ادامه داشت و در سال 2007 گوگل تبلیغات را وارد دیگر پلتفرمها از جمله یوتیوب کرد. پس از مدتی، در سال 2018، گوگل نام تجاری سرویس خود را از گوگل ادوردز به گوگل ادز تغییر داد.
چرا باید از گوگل ادز استفاده کنید؟
گستردگی در تبلیغات و افزایش فروش لحظهای را تجربه میکنید.
با گسترش استفاده افراد از اینترنت، عمدتاً اولین راهی که برای حل مشکلات به ذهن افراد میرسد، جستجوی آن در گوگل میباشد. روزانه بیش از 3.5 میلیارد جستجو در گوگل انجام میشود؛ پس شانس بالایی برای نمایش محصولاتتان به کاربران دارید.
با انتخاب کلمات کلیدی مناسب، هنگامی که کاربر در حال جستجوی عبارت مدنظر و رفع نیازش است، تبلیغ شما برای او به نمایش درمیآید. همچنین اگر جشنوارهای برای فروش محصولات خود دارید یا تخفیفات دورهای برای محصولات فروشگاه خود در نظر گرفتهاید، میتوانید با ایجاد یک کمپین، در زمان مشخص تبلیغاتی را نمایش دهید و در همان روز شاهد جذب مشتریان جدید باشید.
تبلیغاتتان را شخصی سازی میکنید.
یکی از مزایای تبلیغات گوگل کنترل کامل و قابلیت شخصی سازی تبلیغات است که برای صاحبان وب سایت فراهم شده است. برای مثال شما میتوانید مکان تبلیغ، زمان نمایش تبلیغ یا حتی میزان بودجه روزانه را تعیین کنید.
سود تبلیغات خود را به صورت لحظهای میببینید.
خوشبختانه مزیتی که گوگل در اختیار صاحبان کسب و کارها قرار داده است، امکان مشاهده تمامی فعالیت ها و البته نتایج فعالیت هاست. با استفاده از این نتایج، سود حاصل از سرمایه گذاری خود را در کمپینهای مختلف میبینید. برای مثال برای اولین بار با استراتژی پرداخت در هر کلیک، هزینهای را در نظر گرفته و با انتخاب یک کمپین کار خود را شروع میکنید؛ اما این انتظار را دارید که با شروع فعالیت تبلیغاتی گوگل ادز، سود خود را در هر لحظه مشاهده کرده تا در ادامه کار با آنالیز آن، اقدامات متناسب را انجام دهید.
تبلیغات هدفمند انجام میدهید.
شاید بتوان گفت که بهترین ویژگی سرویس تبلیغاتی گوگل ادز هدفمند بودن در تبلیغات است. اما هدفمندی به چه معناست؟ فرض کنید کسب و کاری با هدف فروش لوازم آرایشی و بهداشتی به راه انداختهاید. برای تبلیغات هدفمند ابتداییترین قدم، شناخت مخاطب هدف است. اینکه بدانید کجا، چگونه و برای چه کسی تبلیغات انجام دهید. من در مقام صاحب آن کسب و کار، پس از تحقیقات و شناخت مشتریان، به این نتیجه میرسم که برای مثال، مشتریهای کسب و کار من، خانم هایی بین سنین 18 الی 36 سال هستند. پس این رنج سنی خانمها، مخاطبان هدف من هستند که باید تبلیغات وب سایت من را ببیند. یا مثلا، اگر کسب و کار شما فروش غذا باشد، میتوانید تبلیغات گوگل ادز را طوری تنظیم کنید که در وقت ناهار یا در شب هنگام شام تبلیغ کند. میتوانید کمپین خود را طوری تنظیم کنید که در هر زمان که مغازه شما باز نیست ، فعالیت تبلیغات را متوقف کند. با اعمال این گونه فیلترها تبلیغات شما به واسطهی اطلاعاتی که گوگل کسب کرده، برای این افراد دقیقا در لحظهی جستجوی موضوع مرتبط با کسب و کار شما به نمایش در خواهد آمد.
فعالیتهای خود را تحلیل میکنید و از آن گزارش تهیه میکنید.
با ساخت حساب کاربری در گوگل ادز و ایجاد کمپینهای مختلف و آغاز فعالیت، google ads یک پنل در اختیار شما قرار میدهد که به کمک آن میتوانید تمامی پارامترهای مورد نیاز را مشاهده و بررسی کنید. مشاهده عملکرد هر کدام از کمپینهای ایجاد شده باعث این میشود که نتایج را طی روند کار بررسی کنیم؛ اگر با توجه به هزینهای که کردیم، به اهدف موردنظر رسیدیم، میتوانیم سرمایه گذاری را بزرگتر و هزینهی بیشتری را صرف آن کنیم.
ترافیک سایت خود را افزایش میدهید.
وقتی یک کسب و کار برای اولین بار شروع به فعالیت کند، یکی از بزرگترین چالش های پیشروی آن، آگاهی دادن به دیگران از آن برند است. در گذشته، ساختن یک برند، فرایند طولانی و آهسته ای بود که به زمان، هزینه و پشتکار نیاز داشت. اما امروزه با وجود پلتفرمی به نام گوگل ادز، با پرداخت هزینه ای متناسب با بودجه خود، در مکانی که روزانه تعداد بالایی از افراد به آن مراجعه میکنند حضور پیدا کرده و دیده شوید.
بیشتر بخوانید: روشهای افزایش بازدید سایت چیست؟
کاربران سابق را دوباره به تعامل با وب سایتتان دعوت میکنید (بازاریابی مجدد)
گوگل با استفاده از اطلاعاتی که از گشت و گذار کاربران در وب سایت ها در مرورگر ثبت میکند، تبلیغات را برای آن دسته از کاربرانی که در وب سایت شما فعالیتی انجام دادهاند و یا تعاملی داشتهاند، به نمایش در میآورد و با این کار، کاربران را دوباره به استفاده و بازدید از وب سایت شما ترغیب میکند.
فعالیت رقبایتان را رصد میکنید.
با امکاناتی که گوگل ادز در پنل کاربری (حساب کاربری) به شما ارائه میدهد، میتوانید متوجه فعالیتهای رقبایتان شوید. حتی میتوانید متوجه جایگاه خود در مقایسه با سایر رقبا شوید و در صدد این باشید که برند شما بیشترین بازدید را داشته باشد.
چرا باید از گوگل ادز استفاده کنید؟
تبلیغات گوگل حول محور کلمات کلیدی فعالیت میکنند. کلمات کلیدی کلماتی هستند که افراد هنگام جستجو، از آن ها استفاده میکنند؛ همچنین این کلمات از دید صاحبان وب سایت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است چون این کلمات دریچه ای به سوی وب سایت آنهاست.
فرض کنید به دنبال یک فروشگاه آرایشی و بهداشتی هستید. عبارت آرایشی و بهداشتی را جستجو میکنید. در این لحظه برای شما صفحه ای از نتایج نمایش داده میشود که تبلیغات گوگل را نیز در میان آن ها مشاهده میکنید. حضور مناسب وب سایت شما در نتایج در گروی انتخاب مناسب کلمات کلیدی است که کاربر با جستجوی آن عبارت به وب سایت شما برسد.
رتبه بندی تبلیغات در گوگل ادز چگونه انجام میشود؟
گوگل 4 جایگاه نخست و 4 جایگاه انتهایی از صفحه اول را برای تبلیغات درنظر گرفته است و در بین این 8 جایگاه، رتبه بندی صورت میگیرد. این فرایند بصورت یک مزایده عمل میکند. در مرحله ی اول گوگل باید تشخیص دهد که با توجه به معیار پرداخت هزینه به ازای هر کلیک (PPC) و امتیاز کیفی کدام وب سایت ها بهتر هستند. امتیاز کیفی عددی است که کیفیت وب سایت شما را مشخص میکند.
هنگام جستجوی یک عبارت، گوگل شروع به مزایده میکند. ابتدا هزینه هر کلیک وب سایت هایی که با کلمه کلیدی مرتبط جستجو شده اند را بررسی میکند و سپس به سراغ رتبهی کیفی آن میرود. الگوریتم های گوگل با توجه به محاسباتی که انجام میدهند، به وب سایت ها جایگاه و رتبه میدهد. برای مثال اگر امتیاز کیفی شما بالا باشد، گوگل هزینه تبلیغاتی کمتری را برای شما در نظر میگیرد. دو معیار PPC و امتیاز کیفی رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارند. یعنی ممکن است شما هزینهی بالایی را برای هر کلیک در نظر گرفته باشید و انتظار این را داشته باشید که گوگل جایگاه خوبی را به شما بدهد، اما اگر امتیاز کیفی مناسبی نداشته باشید، جایگاه خوبی عاید شما نخواهد شد و همچنین بالعکس. اگر حتی هزینه پایینی را در نظر گرفته باشید اما کیفیت مورد نظر را داشته باشید، میتوانید توقع جایگاه خوب را داشته باشید.
انواع استراتژیهای پرداخت در گوگل ادز
PPC: روش پرداختی است که به ازای هر کلیک بر روی تبلیغات، چه در صفحهی نتایج جستجو در گوگل و یا تبلیغات بنری، هزینهای از حساب صاحب کسب و کار کاسته میشود.
CPM: کارکرد این استراتژی پرداخت بدین صورت است که شما به عنوان صاحب کسب و کار به ازای تعداد مشخصی از قرار گرفتن در نتایج جستجوها (impression) باید مبلغی را به حساب گوگل بپردازید.
CPA: این استراتژی پرداخت در قبال انجام عملی که صاحب کسب و کار مشخص کرده باشد، صورت میگیرد. برای مثال کلیک کردن روی دکمهی خرید، هدف من است. تا زمانی که کاربری روی دکمهی خرید کلیک نکند، هیچ هزینهای از حساب من کسر نمیشود.
سئو و گوگل ادز چه تفاوتی دارند؟
استفاده از تکنیکهای سئو و قابلیت های گوگل ادز هر دو با هدف دیده شدن توسط کاربر صورت میگیرد اما روش کارکرد آنها باعث شده که تفاوت این دو مقوله قابل بیان باشد. اما در کنار اهداف مشترکی که این دو با هم دارند، میتوان گفت اگر هدف شما دیده شدن هرچه سریعتر وبسایت یا محصولاتتان از دید کاربر است، نیاز به تبلیغات قدرتمندی مثل گوگل ادز دارید؛ اما این رتبهی بالا بدون هزینه در اختیار شما قرار نمیگیرد یعنی پس از پایان مدت زمان قرارداد شما با گوگل، شما دیگر جایی در تبلیغات آنها ندارید؛ تا زمانی که دوباره هزینهای بابت آن پرداخت کنید. رعایت تکنیکهای سئو و قرار گرفتن در رتبههای بالای نتایج، اگرچه سخت و طولانی مدت است اما تا حدی پایدار و ثابت است.
نتیجه گیری
آیا میدانید 75 درصد از جستجوهای انجامشده، در صفحه اول نتایج گوگل پایان یافته و به صفحه دوم منتهی نمیشود؟ این آمار بالا اهمیت حضور در رتبههای بالای نتایج گوگل را میرساند. زیرا که وب سایت شما باید به کاربران شناسانده شود. فرض کنید وب سایت شما در میان انبوه نتایج در زمان و جایگاهی که کاربر انتظارش را دارد قرار بگیرد. این اتفاق، پروسهی شناخت شما به کاربر را تسریع میکند؛ پس استفاده از گوگل ادز یک سرمایهگذاری بزرگ هم در زمان و هم در هزینه است. اگرچه این سیستم تا حدودی پیچیدگیهایی نیز دارد اما با استفادهی درست از آن با کمترین هزینه به چشم طیف گستردهای از کاربران می آیید و بازگشت سود را تجربه میکنید.