همه آنچه این روزها با آن سروکار دارید، هرکدام نوعی از محتوا محسوب میشوند. در تمامی لحظاتی که در حال خواندن یک مجله، دیدن یک فیلم تبلیغاتی، تماشای تصاویر در اینستاگرام یا خواندن یک مقاله در سایت هستید، شما در واقع در حال استفاده از محتواهایی هستید که برای شما تولید شده اند.
به نظر شما چه چیزی باعث میشود که یک متن را تا انتهای آن بخوانید یا اینکه به تماشای یک ویدئو تا آخر آن مشغول شوید؟ و یا چه عاملی باعث میشود که شما از خواندن یک متن صرفه نظر کنید؟
اجازه بدهید با مثال برای شما قدرت محتوا را توضیح دهم؛
فرض کنید میخواهید درباره یک موضوع تخصصی مطالعه کنید. شروع به جستجو در گوگل کرده و وارد وب سایت ها میشوید. در مرحله اول چه چیزی نظر شما را جلب میکند؟ یک عنوان مناسب. در ادامه هر چه پیش میروید به مطالبی میرسید که همه ی آن سوالاتی را که در ذهن داشتید را پاسخگو است. اما وب سایتی که محتوایی کپی شده یا یک محتوای گنگ و گیج کننده داشته باشد و تنها یک توضیح عام و کلی در رابطه با یک موضوع بیان کرده باشد، نسبت به وب سایت اول، باب میل شما نیست.
بطور کلی میتوان محتوا را به سه دسته عمده تقسیم کرد:
- محتوای متنی
- محتوای تصویری
- محتوای ویدئویی
چرا تولید محتوای مناسب مهم است؟
دنیا روی محتوا میچرخد و همچنان محتوا پادشاه است.
تولید محتوا در انواع مختلف آن یکی از ضرورت های هر کسب و کار است. محتوایی جذاب و مناسب است که کاربران بالفعل شما را به مشتری های بالقوه تبدیل میکند؛ و این چیزی نیست جز توقعی که شما از راه اندازی کسب و کار خود دارید. از طرفی اهمیت تولید محتوا از جهات دیگر نیز بررسی میشود.
- جلب اعتماد مشتری
بسته به نوع محتوایی که میخواهید تولید کنید و با توجه به شناخت مخاطبان خود، کاربرانی وارد دریچه محتوایی شما میشوند. این جمله به چه معناست؟ فرض کنید در زمینه گیاهان دارویی فعالیت میکنید، قطعا مخاطبانی جذب شما میشوند که نیاز به اطلاعات شما داشته باشند. شما با انتشار محتوای باکیفیت، متناسب و علمی، تخصص خود را به آن ها نشان میدهید. پس خواننده به محتوای شما اعتماد میکند. اگر از محتوایی که برایش تولید کرده اید راضی باشد راهی باز میشود تا دوباره به شما مراجعه کند و این یک امتیاز مثبت برای شماست.
- بازاریابی و فروش بدون واسطه
پیش تر از این رایج ترین روش بازاریابی، استفاده از روش های سنتی بود اما میبینید که امروزه بیشتر افراد با انواع مدل کسب و کار بدون واسطه به فروش محصولات خود میپردازد یا حتی اگر صاحب یک بلاگ باشد، با روش های نوین بازاریابی صدای خود را به گوش مردم میرساند. همه ی این ها به لطف محتواست. محتوای جذاب است که باعث میشود به چشم مشتری بیایید. در واقع میتوان گفت که محتوا واسطه ی شما میان کاربر و کسب و کار شماست.
بیشتر بخوانید: مقایسه روشهای تبلیغاتی سنتی و آنلاین
- کمک به افزایش رتبه شما در گوگل
محتوای باکیفیت محتوایی است که طبق اصول سئو تولید شده باشد. استفاده از کلمات کلیدی در تولید محتواهای متنی باعث دیده شدن برند شما هنگام جستجوی اکثر افراد میشود. گوگل هم به دنبال مقالاتی میگردد که نزدیکترین ارتباط محتوایی با کلمه ی جستجو شده را داشته باشد. پس گوگل محتوای شما را توسط کلمات کلیدی به کاربران پیشنهاد میدهد. در مثال بالا در زمینه بازاریابی، اگر کاربر عبارتی مرتبط با محتوای شما، مثلا دیجیتال مارکتینگ چیست را جستجو کند، با فرض اینکه محتوای جذاب، خاص و سئو شده را برای این عنوان نوشته باشید، مقاله شما شانس بیشتری برای نمایش پیدا میکند.
محتوای جذاب چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف کامل، جامع و مختصر از یک محتوای جذاب داشته باشیم و خیلی درگیر کلمات نشویم، محتوای جذاب محتوایی است که کاربر را مجذوب آن محتوا کند به گونه ای که کاربر با دیدن محتوای متنی، میل به خواندن آن و با دیدن محتوای تصویری یا ویدئویی میل به تماشای آن کند.
شما برای خواندن یک مقاله دربارهی طراحی وب سایت، کدام یک از دو عنوان زیر را انتخاب میکنید؟
1) آموزش طراحی سای
2) چگونه در 15 روز سایت طراحی کنیم؟
با انتخاب عنوان دوم، شما ثابت کردید که مجذوب یک عنوان خاص و متفاوت شده اید.
نوشتن عنوان های خلاقانه برای مقالات، تنها یکی از راه های نگارش محتوای جذاب برای کاربر است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با خواندن این نکات از این پس با تولید محتواهای جذاب، مخاطبان را به سمت خود جذب کنید.
تکنیکهای تولید محتوای جذاب
از آنجا که کاربران اصولا در هنگام مواجه شدن با مشکلات به سراغ موتورهای جستجو رفته و به دنبال راه حل برای رفع آن مشکل هستند، خلاقانه ترین روش تولید محتوا، نوشتن محتوایی است که به خواسته ی کاربر نزدیک باشد و بتواند دردی از او دوا کند.
پس هدف ما جذب مشتری با روش ها و اصول تولید محتوا است که به آن میپردازیم.
1) با قلم خودتان بنویسید.
سعی کنید نوع نوشتن محتوای خود را مثل برند کسب و کارتان شخصی سازی کنید؛ مدل نوشتاری مختص به خود را داشته باشید. این روز ها دیگر افراد علاقه ای به خواندن محتوا هایی با کلمات سنگین و جملات خیلی ادبی را ندارند. آن ها میخواهند هرچه سریعتر در محتوای شما به آنچه که میخواهند برسند. محتوایی بنویسید که کاربر هنگام خواندن آن، با شما احساس صمیمت کند. پس دوری از نوشتن جملات قصار و غیر قابل فهم نه تنها مخاطب را جذب محتوای شما نمیکند بلکه باعث میشود دیگر حتی به وب سایت شما سر هم نزند چون نتوانسته آنچه که میخواهد را از شما بگیرد.
2) از عناوین جذاب، رمزآلود استفاده کنید.
عنوان یک محتوا در واقع جمله ای است که باعث میشود کاربر در قدم اول به وسیله ی آن جذب محتوای شما شود. شما در لحظه فرصت دیده شدن دارید؛ و برای جذب مخاطب در آن لحظه، عنوان مناسب و جذاب نیاز است. فرض کنید میخواهید مقاله ای برای پاک کردن لکه ی جوهر بنویسید. حال بیایید تا این سناریو را از سمت کاربر بررسی کنیم. وقتی کاربر پاک کردن لکه جوهر را جستجو میکند، لیستی از عناوین در اختیارش قرار میگیرد. در این مرحله عنوان مقاله شما به میدان آمده و درحال رقابت با دیگر مقالات است. مسلما نرخ کلیک عنوان «10 راه حل باورنکردنی پاک کردن جوهر از سطوح» بیشتر از «پاک کردن جوهر» خواهد بود. در واقع ما با نوشتن یک عنوان مناسب، باید زمینه ای را فراهم کنیم تا کاربر از بین محتواهای دیگر، محتوای ما را انتخاب کند. عناوینی که با کلماتی مثل چرا باید … یا چگونه شروع شوند، تاثیر بالایی روی ذهن کاربر میگذارد.
3) از تصاویر و ویدئو غافل نشوید.
اگر قصد نوشتن یک محتوای جذاب برای مخاطب را دارید، بدانید که محتوای جذاب از نظر یک کاربر تنها متن نیست. محتوای شما زمانی جذاب است که از ترکیب متن، تصویر، ویدئو، گیف و … تشکیل شده باشد. استفاده از تصاویر و درکل محتواهای چندرسانه ای به متن شما جذابیت می بخشد. تصویر به محتوایی که مینویسد رنگ میدهد و از خستگی و یکنواختی که ممکن است با خواندن متن برای کاربر ایجاد شود جلوگیری میکند. البته نباید از آن ور بوم بیوفتید؛ ممکن است استفاده بیش از حد از تصاویر نتیجه معکوس داشته باشد. حد تعادل را در بکارگیری متن و عکس رعایت کنید.
4) به روز باشید و محتوای قدیمی را به محتوای خود راه ندهید.
هیچکس علاقه ای به خواندن محتوای تکراری ندارد. پس با کپی کردن مطالب توهم تولید محتوا نداشته باشید. توقع مخاطب هنگام ورود به وب سایت شما، برخورد با محتوای جدید، علمی و به روز است. سعی کنید محتوایی تولید کنید که امروزی باشد نه محتوایی که اطلاعات آن قدیمی و مربوط به سال ها پیش باشد.
5) آمار و ارقام ارائه دهید.
در صحبت هایتان از آمار و ارقام استفاده کنید. با این کار کاربر از اطلاعاتی که از محتوای شما دریافت میکند مطمئن میشود. شما میتوانید برای این کار از تلفیق تصویر و آمار تحت عنوان اینفوگرافیک استفاده کنید. مشاهده آمار به همراه نقل قول از یک محتوای موثق خیال کاربر را از بابت محتوایی که میخواند راحت میکند.
6) برای همهی مردم ننویسید.
یکی از مهمترین مراحل نوشتن محتوای جذاب، شناخت مخاطب است. شناختن مخاطبان به شما کمک میکند که هدفمند بنویسید و دچار سردرگمی نشوید. شما محتوا را برای مخاطبان مینویسید پس نیاز است که پرسونای مخاطبان خود را بشناسید …
اگر مخاطب را بشناسید نیازهای او را هم میشناسید و محتوایی مطابق میل او تولید میکنید؛ برای مثال اگر مقاله ای در رابطه با طراحی سایت نوشته شود، همه ی طراحان وب سایت که با هر زبان برنامه نویسی، سایت طراحی میکنند را در برمیگیرد، اما اگر مقاله ای با عنوان طراحی سایت با وردپرس را هدف قرار دهید تنها طراحان سایتی مخاطب مقاله شما هستند که از وردپرس استفاده میکنند.
7) با جملات کوتاه کاربر را به خواندن ادامه مطلب دعوت کنید.
با استفاده از جملات کوتاه تشویقی، کاربر را به خواندن ادامه مطلب دعوت کنید. میتوانید از جملاتی استفاده کنید که کاربر هنگام خواندن یک پاراگراف، متوجه آن شود که در ادامه قرار است درباره موضوع خاصی صحبت شود. مثلا اگر درباره وب سایت های فروشگاهی مطلبی نوشته اید میتوانید از جملاتی مثل «با ما همراه باشید تا از مزایای وب سایت های فروشگاهی برایتان صحبت کنم» یا «میخواهید بدانید چرا به یک وب سایت فروشگاهی نیاز دارید؟ در ادامه با دلایل زیادی به شما خواهم گفت» استفاده کنید. جملاتی از این دست کاربر را مطمئن میکند که در ادامه مطالب محتوای به درد بخوری برایش فراهم شده است و همین باعث میشود که تا انتها همراه مقاله شما باشد.
8) اصل مختصر و مفید نوشتن را فراموش نکنید.
جملات طولانی و گمراه کننده چیزی جز سردرگمی مخاطب را به همراه ندارد و باعث میشود در نیمه های مطالعه یک مقاله کاربر به این نتیجه برسد که با خواندن جملات شما تا به اینجا چیزی دستگیرش نشده؛ پس حتی اگر مطالب مفید و جذابی در نیمه ی دوم مقاله خود نوشته باشید دیگر فایده ای ندارد چون کاربر با فرض اینکه تمام محتوای مقاله شما نامفهوم و گیج کننده باشد از خواندن باقی مقاله شما صرف نظر میکند. سعی کنید در چند پاراگراف ابتدایی مقاله کاربر را جذب کنید. مثلا میتوانید با نوشتن یک مقدمه خوب به کاربر انگیزه ای برای خواندن ادامه مطلب بدهید؛ یعنی در مقدمه درباره موضوعاتی که قرار است در ادامه مقاله به آن بپردازید، بنویسید.
9) راه حل را جایگزین مشکلات و کاستی ها کنید.
هدف خود را برای تولید یک محتوا، بر روی افزایش دانش افراد یا حل مشکلات آن ها بگذارید. شما باید مشکلی از کاربر را رفع کنید؛ مشکلی که او را برای حل آن، به وب سایت شما کشانده. خواندن دوباره ی مشکلات هیچ کمکی به او نمیکند. او به دنبال راه حل است و شما به عنوان کسی که محتوا مینویسد باید به حل مشکل او بپردازید.
10) داستان سرایی تکنیک برتر
امروزه تکنیک داستان سرایی یا همان story telling یکی از برترین تکنیک های نوشتن یک محتوای جذاب به شمار میآید. در ابتدای کار این را مشخص کنید که میخواهید از چه نوع داستانی استفاده کنید. هدف از داستان سرایی میتواند آموزشی، معرفی خود یا دعوت کاربر برای خرید باشد؛ با نوشتن داستان هایی در ارتباط با یک برند یا یک کسب و کار احساسات کاربرانتان را درگیر میکنید و در انتها میتوانید با این تکنیک به هدف نهایی خود به بهترین نحو ممکن برسید. ابتدایی ترین حرکت در مقوله داستان سرایی جلب اعتماد کاربران به جای فروش محصولات کسب و کارتان است. برای مثال کاربر با دانستن پیشینه ی فعالیت شما به اعتبار شما در بازار کسب و کار پی برده و همین باعث انگیزه برای خرید میشود.
11) استفاده از کلمات جادویی معجزه میکند.
کلمات جادویی در یک تعریف ساده کلماتی که هستند که کاربر را به سمت اهداف برتر شما سوق دهند. استفاده از کلماتی که مشتری را به یک چالش دعوت کند، کلماتی که کاربر را در بازه زمانی خاص به انجام کاری دعوت کند، کلماتی که حس اعتبار و امنیت را به کاربر القا کند مثل ضمانت یا تاییدیه از یک سازمان، استفاده از صفات عالی مثل بهترین، بزرگترین و مواردی از این قبیل کاربر را با هدف شما درگیر میکند.
جمعبندی و نتیجهگیری
از آنجا که تولید و استفاده از محتواها در انواع مختلف این روز ها بخش مهمی از زندگی مردم را در بر گرفته است، سعی کردیم تا به چند مورد از نکاتی که باید در تولید یک محتوای جذاب و مفید رعایت شود، اشاره کنیم. همانطور که گفتیم امروزه تولید محتوا در انواع مختلف، در شبکه های اجتماعی نیز وارد شده است و میبینید که در بستر هایی نظیر اینستاگرام، اکثر بلاگر ها مدت زمان زیادی را صرف تولید محتواهای ویدئویی میکنند.
پس اگر جای خالی محتواهای جذاب و کاربر پسند را در صفحهی اینستاگرام یا وب سایت خود حس میکنید، روی تیم تولید محتوای ما حساب ویژهای باز کنید.