بازاریابی و اختصاص دادن بودجه مشخص و کافی برای این بخش در هر شغل و تجارتِ کوچک و بزرگ مهم و حیاتی است، در این میان موضوع مهمتری نیز وجود دارد که آن خرج این بودجه در مسیری درست است تا شخص یا شرکتها به نتیجهای مطلوب و دلخواه برسند.
قبل از پیدایش روشهای تبلیغاتی اینترنتی و به اصطلاح دیجیتال، مؤسسات تجاری، صاحبان برندها و… از روشهای سنتی برای تبلیغات و بازاریابی استفاده میکردند، در این مطلب ما قصد داریم تا به بررسی دو روش بازاریابی سنتی و آنلاین و جنبههای متفاوت عملکرد این دو عنوان بپردازیم.
دیجیتال مارکتینگ
روشهای تبلیغاتی آنلاین، ارتباط مستقیمی با دنیای عظیم اینترنت دارند؛ در بازاریابی آنلاین و دیجیتال مسیرهای متعددی برای ارتباط با کاربر وجود دارد و این کاربران کسانی هستند که زمان زیادی از زندگی روزمره خود را به پرسه زدن در فضای مجازی اختصاص میدهند. در تبلیغات آنلاین از استراتژیهای مختلفی برای بازاریابی استفاده میشود؛ به عنوان مثال با بهینهسازی یک سایت و محتوای آن، رتبه آن در موتور جستجوگر بالا رفته و نظر کاربران بیشتری را به خود جلب میکند.
کسانی که روشهای تبلیغاتی آنلاین را برای گسترش کسب و کار خود انتخاب میکنند، تعامل روزانه بیشتری با کاربران خواهند داشت؛ برعکس روش تبلیغاتی سنتی که برای بازاریابی باید در مکان خاصی حاضر شد زیرا در این روش تعامل با کاربر تنها به صورت فیزیکی انجام میشود.
با گذشت زمان، تعداد افرادی که وقت بیشتری را در دنیای مجازی میگذرانند، بیشتر شد و به محبوبیت و تأثیرگذاری بازاریابی آنلاین افزوده شد. در واقع این روش تبلیغاتی دسترسی به کاربران و مخاطبان خاص را سرعت بخشیده و افراد در دنیای تجارت و کسب سود را به هدفهایشان نزدیکتر کرده است.
بیشتر بخوانید: دیجیتال مارکتینگ چیست؟
روشهای مرسوم در تبلیغات آنلاین
- بهینهسازی موتورهای جستجوگر
- بازاریابی محتوا به منظور جذب مخاطب بیشتر
- شبکههای اجتماعی
- تبلیغات ایمیلی
- تبلیغات کلیکی
- استفاده از سایتها برای تبلیغ و بازاریابی
- استفاده از انواع اپلیکیشن (تبلیغاتی که درون اپلیکیشن و به هنگام اجرای برنامه قرار داده میشوند)
بازاریابی سنتی
قبل از ظهور روشهای دیجیتال و آنلاین برای تبلیغات، روشهایی مشخص برای بازاریابی وجود داشت که به وسیله آنها صاحبان برند و مؤسسات به تبلیغ محصول یا خدمات خود میپرداختند. بعضی از روشهای تبلیغاتی سنتی با اینکه قدمتی طولانی دارند اما هنوز هم پرکاربرد هستند و ارزش خود را از دست ندادهاند؛ به عنوان مثال بهترین روش برای جذب مخاطبانی که به اینترنت دسترسی ندارند، بازاریابی سنتی است. در تبلیغات سنتی با کاربر تعاملی فیزیکی یا مستقیم «دیداری و شنیداری» صورت میگیرد و کاملا با روشهای آنلاین متفاوت است.
روشهای مرسوم در تبلیغات سنتی
- بازاریابی در فضای باز مانند نصب بیلبوردهای تبلیغاتی
- تبلیغات بر روی کاغذ مانند روزنامه، مجله و…
- رسانههای جمعی قابل دسترس مانند تلویزیون و رادیو
- بازاریابی تلفنی یا تبلیغات با استفاده از سرویسهای پیامرسان
- تبلیغات پستی
روشهای تبلیغاتی سنتی مانند درج آگهیهای تبلیغاتی در روزنامه یا تراکت این امکان را به مخاطب میدهند تا با نگهداری آنها هر زمان که به سرویس خاص نیاز داشت، با مراجعه به آن آگهی، خواسته خود را برآورده کند؛ در واقع این موضوع ماندگاری این روشهای بازاریابی را نمایان میکند.
بازاریابی دیجیتال جایگزین بازاریابی سنتی
آیا تبلیغات آنلاین جایگزین مناسبی برای بازاریابی سنتی است؟ تبلیغات سنتی دیگر مانند گذشته روشهایی نسبی نیستند اما نمیتوان از تأثیر آنها نیز غافل شد، این روشها هنوز هم در بازارهایی خاص تأثیرگذار هستند؛ به عنوان مثال بسیاری از شرکتهای تجاری همچنان از بیلبوردهای تبلیغاتی برای معرفی محصول یا خدمات خود استفاده میکنند که روشی مؤثر محسوب میشود. به طورکلی تا زمانی که ما در این دنیا به حیات خود ادامه میدهیم جایی خاص برای تبلیغات در فضای باز وجود دارد.
امروزه بیلبوردهای دیجیتال ترکیبی از روشهای تبلیغاتی آنلاین و سنتی هستند که در مکانهایی خاص نصب میشوند و توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب میکنند.
نقش ارزش در روشهای جذب مخاطب
یکی از بارزترین تفاوتها بین تبلیغات آنلاین و سنتی، عنوان ارزش است؛ تبلیغکنندگانی که از روش سنتی استفاده میکنند معمولا تنها به افزایش فروش و کسب سود بیشتر فکر میکنند و امتیازی برای نقش ارزش قائل نیستند.
در روشهای تبلیغاتی آنلاین نقش ارزش در جذب مخاطب اهمیت زیادی دارد؛ تبلیغکنندگان با شناخت مخاطب و نیازهای آنها درصدد ایجاد ارزش هستند؛ ارزش به این معنی که با مخاطبان خود ارتباط و تعاملی نزدیک برقرار میکنند و با ارائه راهحلها و دادن اطلاعات بیشتر و مورد نیاز به کاربر، در آنها اعتمادی قابل توجه ایجاد میکنند.
با جلب اعتماد مخاطب، مسیری تازه و مطمئن شکل میگیرد و مخاطبان به مشتریانی همیشگی تبدیل میشوند و رابطهای حقیقی و ارزشمند بین کاربر و تبلیغکننده به وجود میآید.
استفاده از مخاطب برای تبلیغات بیشتر
یک تجارت با توجه به نوع و کیفیت آن با استفاده از روشهای تبلیغاتی میتواند محرک رفتار خرید مخاطب باشد؛ در واقع شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجو این امکان را به مخاطبان میدهند تا نظر و تجربه خود را با دیگر دوستان و نزدیکان به اشتراک بگذارند و هر کاربر به نوعی برای کاربران دیگر بازاریابی محصول یا خدمتی را که خود به تازگی تجربه کرده است، انجام میدهد.
روشهای تبلیغاتی آنلاین ارتباطی دو طرفه هستند که امکان ایجاد اعتماد، روابط بیشتر و بهتر، ایجاد بازخورد و… را فراهم میکنند. در مقابل، روشهای سنتی صرفا ارتباطی یکطرفه هستند که تنها به معرفی و نمایش محصول منتهی میشوند.
مقایسه عوامل مؤثر در روشهای تبلیغاتی آنلاین و سنتی
- یکی از مواردی که در مقایسه این دو روش تبلیغاتی وجود دارد، نظارت و ایجاد تغییر در تبلیغ است؛ یک تبلیغ چاپی که در روزنامه یا تراکت به تعداد زیاد چاپ میشود اگر نیاز به تغییر پیدا کند با مشکلات بسیاری مانند صرف زمان و هزینه بیشتر همراه است که این موضوع در روشهای تبلیغاتی آنلاین به سادگی قابل رسیدگی است.
- سفارشیسازی تبلیغ و انتخاب مخاطب؛ در بازاریابی آنلاین صاحبان تجارتهای مختلف میتوانند مخاطبانی با گروه سنی خاص و اهدافی مشخص را در نظر بگیرند؛ در واقع بازاریابی سنتی به هدف قرار دادن کاربران خاص و سفارشیسازی کمک چندانی نمیکند.
- با وجود اینکه میتوان از تکنیکهای سنتی برای بخش به خصوصی از بازار و مخاطب استفاده کرد، اما امکان شناسایی و انتخاب مشتریانی خاص با اهدافی مشخص برای تبلیغکنندگان سنتی فراهم نمیشود. در بازاریابی آنلاین نه تنها تبلیغکننده میتواند به کاربرانی مناسب رجوع کند بلکه بر اساس نیاز آنها، پیشنهاداتی مطلوب نیز ارائه میدهد.
- تحلیل و اندازهگیری نتایج و موقعیت؛ یکی از مهمترین عوامل در موفقیت یک کمپین یا مؤسسه تجاری، رسیدن به درجه قابل توجهی از اطمینان درباره موفق بودن در سرمایهگذاری است. در بازاریابی سنتی، اندازهگیری و تحلیل روشها و نتایج چندان کارآمد و آسان نیست و صاحبان سرمایه نمیتوانند به آمار دقیقی دست پیدا کنند. اما در روشهای تبلیغاتی و بازاریابی دیجیتال این نتایج به خوبی بررسی شده و نقاط قوت و ضعف آنها مشخص میشود؛ به این ترتیب شخص یا شرکت میتواند با توجه به این دادهها برای اصلاح یا بهینهسازی اقدام کند. در بازاریابی سنتی شما میتوانید نتیجهای از تعداد مخاطبان را مشاهده کنید اما در بازاریابی آنلاین موارد مهم دیگری مانند دلیل موفقیت و جذب مخاطب بیشتر، نقاط ضعفی که منجر به شکست شدهاند، شناسایی مخاطب، اهداف خاص کاربر و… تحلیل و محاسبه میشوند.
- دسترسی به مخاطب بیشتر؛ در روشهای سنتی برای بازاریابی شما با محدودیت روبرو هستید به این دلیل که بر اساس شرایط مکانی و زمانی نمیتوانید به تمام مخاطبان مورد نیاز خود دسترسی داشته باشید؛ در مقابل بازاریابی دیجیتال این امکان را به صاحبان کسب و کار میدهد تا با صرف زمان و هزینهای اندک از طریق اینترنت به کاربران بیشتری دسترسی پیدا کنند.
- هزینه؛ نکته ملموس در خصوص موضوع بحث ما، هزینههای لازم برای روشهای تبلیغات آنلاین و سنتی است؛ تبلیغکنندگان آنلاین نگرانی نسبت به صرف هزینه زیاد ندارند و با بودجهای مشخص میتوانند به هدف خود نزدیک شوند اما در بازاریابی سنتی شما به دلیل آگاه نبودن از اهداف مخاطب و تحلیل احتیاجات بازار، نیاز به صرف هزینه بیشتری دارید.
نتیجه گیری و جمع بندی
امروزه بازاریابی دیجیتال نقش مهمی در توسعه کسب و کارهای مختلف دارد و اینترنت به یکی از ابزارهای پرکاربرد تبدیل شده است. روشهای تبلیغاتی آنلاین نسبت به سنتی در جامعه امروز حضور پررنگتری دارند اما در موقعیتها و شرایط خاصی نیز استفاده از روشهای تبلیغاتی سنتی همچنان کاربرد دارند.
یک تجارت یا کسب و کار موفق نیازمند ارتباطی مؤثر و مستحکم بین مخاطب و صاحب سرمایه است؛ دنیای بازاریابی آنلاین به همراه گسترش فناوری و ایدههای خلاقانه، رشد کرده و مسیری جدید را طی میکند، در بازاریابی دیجیتال این مخاطبان هستند که شما را پیدا میکنند.